Bron artikel:
ImpactCity
Hoe zet je gerecycled plastic snel en flexibel om in grote, bruikbare objecten? 10XL, een startup gespecialiseerd in ‘extra large’ 3D printen maakt hiervan haar missie. We spraken met Linda van Hal, Chief Commercial Officer van 10XL, die vorig jaar heeft meegedaan aan de Startup In Residence challenge “Circulair” van de Provincie Zuid-Holland. “De samenwerking met de provincie maakt je bedrijf gewoon sneller volwassen. Het heeft ons echt sterker en beter gemaakt.”
10XL is een 3D printservice die, zoals de naam al verklapt, print op groot formaat. 10XL print voornamelijk meubilair en maritieme objecten tot zes meter lengte, twee meter breed en anderhalf meter hoog, met gerecyceld plastic. Dit varieert van prototypes, analyse modellen tot functionele objecten, maar ze kunnen ook heel efficiënt een product in serie produceren. Voor de provincie Zuid-Holland hebben ze meer dan 100 fietspadbanken geprint. De fietspadbanken zijn op de verschillende kleuren na allemaal hetzelfde.
Ontstaan vanuit een passie voor duurzame techniek
10XL is opgericht door Gerbert Smits, Joep Grapperhaus en Linda van Hal. Hiervoor werkte het drietal samen in een ander bedrijf van Gerbert, Virtech. Ook gespecialiseerd in de productie van 3D animatie, visualisatie en schaalmodellen van schepen. Hun prints gingen toen echter maar tot twee meter lengte.
In 2015 kregen ze de vraag of ze de 3D geprinte boten ook 10 keer groter konden printen. Zo is de naam 10XL ontstaan. Het idee van Gerbert en Joep: “Om snel een model op te bouwen gaan we dikke lagen 3D printen met een robotarm op een bewegend werkbed en gaan we vervolgens de oppervlakte mooi glad maken met een freesrobot”.
Productief samenwerken met de provincie Zuid-Holland
De circulaire challenge van Startup in Residence Zuid-Holland: ‘hoe kun je van afval mooie nieuwe producten maken?’ was een geweldig mooie uitdaging voor 10XL, want ze hadden al ervaring met het produceren van producten van plastic afval. “We dachten direct: hier doen we aan mee, want wij kunnen dit! Met de provincie als opdrachtgever kunnen we ons bedrijf en onze processen versneld volwassen maken”.
De korte lijntjes met de betrokken ambtenaren tijdens Startup in Residence vond het team van 10XL erg prettig. “Het was lerend samenwerken met de overheid maar de ambtenaren bleken flexibel en ondernemend te zijn. Hierdoor liep het gesmeerd. Toen we eenmaal een opdracht hadden konden we echt heel erg concreet aan de slag”. Bovendien had de startup tijdens SIR toegang tot een eigen ruimte in het provinciehuis: “Daar kon je rustig werken, dat was heel fijn. Als je iemand nodig had van de provincie kon je gewoon even langsgaan”.
Sterker met een netwerk
Door verschillende startups aan elkaar te koppelen bij het Startup in Residence programma ontstaat een dynamisch netwerk. Linda: “We hadden regelmatig contact met andere startups die binnen hetzelfde werkgebied actief zijn. Dat waren vaak rijpere startups die al iets verder waren en ook al concrete opdrachten hadden. Hierdoor konden we elkaar ook ondersteunen bij de uitvoering van opdrachten.. Daardoor zijn we steeds efficiënter gaan werken.”
Een vliegende start met Zuid-Holland
Voor 10XL was Startup in Residence een energiek, leerzaam en leuk proces. En daarnaast was het precies de impuls die ze nodig hadden: “Een grote opdracht vanuit de provincie is een hele goede stok achter de deur om je bedrijfsprocessen goed op orde te krijgen. Het heeft ons echt sterker en beter gemaakt. We hebben ook veel geleerd door gewoon aan de slag te gaan. Intussen zijn we van drie werknemers naar 10 werknemers gegaan. We hebben dus een enorme groei gemaakt met ons bedrijf.”