Startup in Residence The Hague 4.0 – Ontmoet geselecteerde startup – Arylis

21 november 2019


Startup in Residence The Hague 4.0 is in volle gang. 7 startups werken nu samen met de gemeente aan oplossingen voor de stad. De afgelopen weken hebben wij de startups in verschillende blogs uitgelicht. Vandaag willen wij je voorstellen aan “Arylis”, die werkt aan de challenge “Verbreed de leefwereld van ouderen”.

Ilja Kamphuis, Annelijn Boender en Maartje Leemans, initiatiefnemers van Arylis, hebben een oplossing bedacht om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Door toeval kwamen zij de challenge tegen van de gemeente Den Haag. De gemeente zocht een oplossing die bestaande of nieuwe hulpmiddelen inzet om ouderen te helpen hun sociale netwerk te vergroten, met als kanttekening dat het niet een (zoveelste) app moest zijn. Veel ouderen kunnen daar namelijk niet zo makkelijk mee overweg.

HOE ARYLIS IS ONTSTAAN

De moeder van een van de initiatiefnemers heeft twee jaar geleden een dagelijkse telefooncirkel bij haar in het dorp opgezet. Die functioneert goed. “De vraag die daarbij speelde was: het is een eenvoudig idee dat zó goed werkt, waarom bestaan er niet veel meer van dit soort kringen? Er bestaan wel verschillende telefoonkringen, maar bij lange na niet zoveel zoals het zou kunnen zijn. Als we daar nou de kartrekker van worden, en het slim organiseren zodat het groot kan worden, kunnen we iets heel moois betekenen voor veel alleenwonende mensen. Dat is onze motivatie.”

DE OPLOSSING

Het idee van Arylis is om het (bestaande) concept van telefooncirkels uit te bouwen naar een moderne, hedendaagse implementatie. Dit is een combinatie van de dagelijkse telefoontjes tussen deelnemers (menselijk contact) en een slim platform met een efficiëntie organisatie die het organiseren van grote aantallen telefoonkringen mogelijk maakt en deelnemers op een slimme manier met elkaar matcht. “Via dit platform willen we het ook mogelijk maken dat deelnemers van telefoonkringen op een laagdrempelige manier met andere mensen in contact kunnen komen, zoals bijvoorbeeld basisschoolkinderen. Het idee is om een speciaal daarvoor bedoelde telefooncel in een school te zetten, zodat de kinderen af en toe met de deelnemers van telefoonkringen kunnen bellen. Deze telefooncel kan op een ander moment weer ergens anders geplaatst worden, zoals bij een winkelcentrum of een bibliotheek.”

MOTIVATIE

“De vraag vanuit de gemeente gaf aan ons het signaal af dat er behoefte is aan ideeën zoals de onze, en dat is een belangrijke motivatie om deel te nemen aan dit programma: we wilden dit graag gaan opzetten en de gemeente heeft er ook echt behoefte aan, samenwerking is dan bijna vanzelfsprekend.” In onze gesprekken met de gemeente zijn we op verschillende aanvullende ideeën gekomen om het netwerk of platform van telefoonkringen ook op andere manieren in te zetten en uit te breiden. Daarnaast zijn we via de gemeente in contact gekomen met verschillende stakeholders, en dat netwerk zal ook voor de komende periode nog erg van pas komen bij de verdere implementatie van ons idee.”
 

Startup in Residence, een programma van ImpactCity, is een nieuwe manier om de gemeente Den Haag en startups te verbinden. Via het programma zoekt en investeert de gemeente in startups met innovatieve oplossingen voor uitdagingen in de stad. Het programma ondersteunt startups bij het co-creëren en ontwikkelen van hun prototypes met ambtenaren en het samen verkennen van toekomstige bedrijfsmodellen. 
 
Geef jouw bedrijf een vliegende start en maak met jouw oplossing ook impact in de stad! Zie de 19 challenges van het nieuwe programma op www.startupinresidence.com/intergov. Je kunt je tot 17 januari 2020 inschrijven.


Bron: ImpactCity