Gemeente Den Haag, de Provincie Zuid-Holland en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties hebben in de vorige ronde van Startup in Residence een challenge uitgeschreven voor startups om met behulp van innovatie en techniek het gesprek te starten tussen lokale raadsleden en inwoners. Startup Argu ging deze uitdaging aan en wij spraken challenge eigenaar Nick van den Tol over zijn bevindingen.
“Ik werk nu zelf een half jaar als participatieadviseur bij gemeente Den Haag, daarvoor was ik werkzaam in de startup scene. Voor mij is het extra leuk dat ik nu weer mag samen werken met een startup. Je merkt dat deze bedrijven meer lef hebben, ambitieuzer zijn en groots durven denken. De lijnen zijn veel minder strak en er is veel meer mogelijk."
Toch zijn er ook uitdagingen. “Het is lastig om te innoveren binnen de gemeenteraad. Het idee is om inwoners via een online platform te laten reageren op agendapunten van hun gemeenteraad. Er zijn veel factoren waar we rekening mee moeten houden, zoals de extra invloed die het geeft in het politieke proces van een raadsvergadering. Ik geloof echt in het concept en met de juiste techniek en kennis is er heel veel mogelijk, maar we zitten nu nog in de pilot-fase. We hebben de customer journey uitgedacht en willen met verschillende variaties testen wat werkt en wat niet. Het is onontgonnen terrein waar niemand zich tot nu toe aan heeft durven wagen. Maar goed, iemand moet die eerste stap zetten. Ik vind het onwijs tof dat ik samen met Argu deze uitdaging aan mag gaan.” aldus van den Tol.
Hij heeft ook een advies voor ambtenaren en overheidsinstellingen die nog twijfelen om een challenge uit te zetten: “Er zijn zoveel ambitieuze bedrijven met goede ideeën. Het Startup in Residence programma is de manier om deze mensen naar je toe te trekken. Als ambtenaar zit je vaak toch vast in je eigen bubbel. Door samen te werken met startups word je gedwongen om verder te denken en vooral ook te doen. In mijn ogen kan dit een gigantische sprong voorwaarts zijn.”