20 november 2019
De gemeente Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bundelen hun krachten in de aankomende Startup in Residence (SIR) challenges. Samen hebben ze de mogelijkheid om grotere, complexe maatschappelijke vraagstukken aan te pakken en de innovatieve kracht van startups beter op te schalen. Hiermee wordt een nieuwe dimensie toegevoegd aan dit vernieuwende programma waarmee de overheid meer impact maakt, samen met startups.
In deze blog spreken we met Arinda van der Meer van de gemeente Den Haag, Fianne Smith van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Nicole Goossens van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Margo Stam van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Duncan Waardenburg van Provincie Zuid-Holland over hun verwachtingen voor en de challenges van komend seizoen!
De meerwaarde van de samenwerking tussen overheden
Bij het Startup in Residence programma zoeken overheden de samenwerking met innovatieve startups om nieuwe oplossingen te zoeken voor maatschappelijke en technische problemen. Bij de nieuwste editie van Startup in Residence is gekozen om krachten te bundelen en op deze manier substantieel meer impact te maken.“Het is bijna onmogelijk om belangrijke problemen alleen op te lossen, maar wanneer verschillende instanties samen gaan werken komen grote thema’s binnen handbereik.”, vertelt Arinda van der Meer van de gemeente Den Haag: “De problemen die opkomen zijn namelijk complex en houden zich niet aan de bestuurslagen. Zo kan de Provincie bijvoorbeeld op een probleem stuiten waarvoor een pilot in een gemeente moet worden gedraaid. Door samen te werken kunnen challenges flink worden uitgebreid.”
Zo is er voor een startup die meedoet de mogelijkheid tot opschalen, zowel binnen de verschillende overheden maar ook bij de netwerken daarvan. Zo creëer je mogelijkheden voor startende ondernemingen om sterk te groeien. Hierdoor kan er sneller meer impact worden gemaakt voor zowel Nederland als de startups. Duncan Waardenburg van Provincie Zuid-Holland vertelt: ‘De provincie, gemeente en de ministeries hebben samen heel veel connecties. Wat we zien is dat de startups uit ons eerste SIR programma nog steeds bij de provincies in huis lopen en we nodigen ze uit voor allerlei events die relevant zijn voor hun groei. Zo brengen we ze in contact met bijvoorbeeld andere provincies en potentiële klanten’.
Samen meer impact
Uiteindelijk heeft het bundelen van de krachten van verschillende instanties als hoofddoel dat er meer impact wordt gemaakt. Volgens Fianne Smith van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties doet Startup in Residence dit op verschillende manieren. “Als eerste door startups te vragen om innovatieve ideeën te bedenken voor maatschappelijke en technische vraagstukken. Hierdoor kunnen oplossingen gevonden worden die een overheid nooit zelf hadden kunnen verzinnen. Deze oplossingen helpen dan ook écht een verschil te maken.”
Verder is één van de doelen van SIR het versimpelen van het samenwerken tussen startups en de overheid. Fianne: “We willen eigenlijk heel graag dat kleine bedrijven en startups reageren op de opdrachten die wij uitzetten in de markt, maar dat gebeurt eigenlijk nooit omdat de normale aanbestedingsdocumenten 50-200 pagina’s lang en enorm ingewikkeld zijn. Je hebt eigenlijk een juridische afdeling nodig om daar goed op in te gaan. We hebben dit versimpeld naar een document van 3 pagina’s. Dat is echt bizar en totaal uniek! In die aanbesteding doen we meer een uitvraag naar een oplossing voor een probleem dan dat we een specifieke oplossing voorschrijven. Hiermee openen we de deuren van de overheid voor startups die ons helpen te innoveren!”
Groei en ontwikkeling binnen de overheid
Nicole Goossens van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vertelt dat het programma ook impact maakt binnen de overheid: “Wat we er ook mee willen bereiken is om ‘the startup way of working’ meer binnen de overheid te krijgen. Zo laat je beleidsmedewerkers kennis maken met de manier waarop startups werken. We denken dat mensen die bij de overheid werken veel profijt kunnen hebben om ook die manier van werken te leren toepassen. Dit is een interactieve, creatieve manier van werken. Je leert je sneller aan te passen en vervolgens sneller te schakelen.”
Margo Stam van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vult aan. “Ik zie dat wanneer je buiten de gebaande paden treedt, er veel beweging komt. De creativiteit energie gaat stromen. Zoals een startup laatst tegen me zei: “Als je met een uitdaging zit, nodig startups uit! Zij lossen het voor je op!” Op deze manier creëer je een groeiende groep ambtenaren die veel meer naar buiten kijkt en wat meer risico durft te nemen. Hierdoor gaat de overheid langzaam ook steeds innovatiever denken, een belangrijke voorwaarde voor groei en ontwikkeling”.
Gedeelde challenges
Veel van de nieuwe challenges komen dus voort uit een gedeeld probleem. Zo zijn bijvoorbeeld Provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag op zoek naar een oplossing voor geluidsoverlast en zwerfafval in Scheveningen. Duncan Waardenburg: “In Scheveningen is een nieuwe 5G infrastructuur aangelegd en we willen kijken hoe we deze problemen met dit supersnelle internet kunnen oplossen. Dat wordt een samenwerking tussen meerdere organisaties en op die manier kunnen we met het programma ontdekken hoe we samen de mogelijke toepassingen van deze nieuwe technologie kunnen ontdekken”
De nieuwe SIR challenges gaan over diverse thema’s. Een aantal voorbeelden van thema’s zijn: burgerparticipatie, circulaire economie, modern werkgeverschap, logistiek, digitale inclusie, en vastgoed delen.
Doe ook mee
19 nieuwe challenges staan online! Nieuwsgierig geworden en wil jij ook helpen impact maken? Bekijk alle challenges en stuur je pitch uiterliijk 17 januari 12.00 in!